PRIDRUŽITE SE

prekid izvoza

Zaustavljen izvoz žitarica iz Ukrajine, Rusija optužena za izazivanje 'globalne krize hrane'

Rusija je u utorak pred Vijećem sigurnosti UN-a optužena da je, započevši rat u Ukrajini, dovela ljude u opasnost od "gladi", a u srijedu je Ukrinform napisao da je blokada crnomorskih luka gotovo zaustavila ukrajinski izvoz žitarica.

Piše: Hina/a.t.
30.03.2022. 12:21

Ruska invazija na Ukrajinu i blokada crnomorskih luka gotovo je zaustavila ukrajinski izvoz žitarica, o kojemu u velikoj mjeri ovise mnoge zemlje, piše u srijedu ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Agencija ističe upozorenje američkog State Departmenta prema kojem oko 30 posto svjetskog izvoza pšenice u normalnim okolnostima dolazi iz regije Crnog mora, kao i 20 posto kukuruza i 75 posto suncokretovog ulja. Međutim, kako se navodi, Rusija je bombardirala najmanje tri civilna broda koji su prevozili robu iz crnomorskih luka diljem svijeta, uključujući jedan koji je unajmila poljoprivredna tvrtka.

Stoga se posljedice "Putinovog rata" osjećaju daleko izvan granica Ukrajine i imaju izravan utjecaj na globalnu sigurnost hrane, piše Ukrinform.

Prema američkim izvorima, ruska mornarica blokira pristup ukrajinskim lukama čime se zapravo prekida izvoz žitarica, a trenutno su 94 broda s hranom spriječena u ulasku u Sredozemno more. Stoga mnogi brodari oklijevaju slati svoje brodove u Crno more, čak i u ruske luke.

Prema Human Rights Watchu, izvijestio je Ukrinform, ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je prehrambenu situaciju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. Libanon osigurava 80 posto potreba za pšenicom iz Ukrajine; Egipat kupuje pšenicu kao i velike količine biljnog ulja; Libija uvozi više od 40 posto pšenice, a Jemen najmanje 27 posto. Sjeverozapadne sirijske vlasti opskrbljuju regiju pšenicom i brašnom kupljenim preko Turske, ali ona također uvozi 90 posto pšenice iz Ukrajine.

Rusija je u utorak optužena pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da je izazvala "globalnu krizu hrane" i da je dovela ljude u opasnost od "gladi" počevši rat u Ukrajini, koja je žitnica Europe.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.