PRIDRUŽITE SE

Zbog nejednakih plaća u EU, žene će do kraja godine raditi besplatno

Europski dan jednakih plaća je dan koji simbolizira put prema postizanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca u EU, a njime Komisija naglašava da žene, u odnosu na muškarce, zarađuju toliko manje kao da ostatak godine rade besplatno. Ove godine taj dan pada 15.  studenog.

14.11.2023. 14:20

Žene u EU i dalje zarađuju manje od muškaraca, s prosječnom razlikom u plaćama između spolova u EU-u od 13 posto, što znači da će za svaki 1 euro koji muškarac zaradi, žena zaraditi svega 0,87 eura, objavila je danas Europska komisija (EK). 

Europski dan jednakih plaća označava datum koji simbolizira put prema postizanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca u EU, a njime Komisija naglašava da žene, u odnosu na muškarce, zarađuju toliko manje kao da ostatak godine rade besplatno. Ove godine Dan jednakih plaća pada 15. studenog, a to znači da će žene od sutra pa sve do kraja godine raditi besplatno.

- Dan jednakih plaća služi kao podsjetnik da nastavimo s našim naporima kako bismo smanjili jaz u plaćama između spolova. Jednaka plaća za isti rad ili rad jednake vrijednosti jedno je od temeljnih načela EU. Zacrtan je Rimskim ugovorom 1957. Ipak, napredak u uklanjanju jaza u plaćama između spolova stagnira ove godine i spor je tijekom godina. Ovo nas podsjeća da rodni stereotipi i dalje utječu na žene i muškarce u svim sferama života, uključujući i na radnom mjestu, te da su potrebne posebne mjere za provedbu načela jednakih plaća - priopćile su potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová i povjerenica za jednakost Helena Dalli.

Komisija ističe da u lipnju ove godine na snagu stupila Direktiva o transparentnosti plaćanja, prema kojoj će zaposlenici moći ostvariti svoje pravo na jednaku plaću za jednak rad ili rad jednake vrijednosti putem prava na informacije o plaćanju. Oni za koje se utvrdi da su pretrpjeli diskriminaciju u plaćama na temelju spola moraju dobiti lijek za neplaćeni rad i za to dobiti poštenu plaću. 

 - Provedba Direktive od strane država članica sada će biti ključna za provedbu načela jednakih plaća za sve građane EU-a - ustvrdila je Jourova.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.