PRIDRUŽITE SE

inflacija

Zbog straha od recesije, svjetske burze oštro pale treći tjedan zaredom

Nakon još jednog oštrog pada, sva tri indeksa nalaze se duboko u području 'medvjeda', više od 20 posto ispod svoje rekordne razine...

Piše: Hina/m.a.m.
02.10.2022. 08:05

Na svjetskim su burzama cijene dionica oštro pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa središnjih banaka kako bi suzbile inflaciju izazvati recesiju.

Nakon još jednog oštrog pada, sva tri indeksa nalaze se duboko u području 'medvjeda', više od 20 posto ispod svoje rekordne razine. Pritisak na tržište posljedica je strahovanja ulagača da će agresivno povećanje kamatnih stopa Feda odvesti gospodarstvo u recesiju. U rujnu je Fed na trećoj sjednici zaredom povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine. A čelnici Feda poručuju da će i dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših razina u više od 40 godina.

Tako je Raphael Bostic, predsjednik ogranka Feda u Atlanti, kazao kako podržava još jedno povećanje kamata za 0,75 postotnih bodova u studenom, dok je Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, poručio da će Fed vjerojatno postaviti kamate na razine na kojima bi trebale biti početkom iduće godine. Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Clevelandu, kazala je, pak, da ne vidi takve nevolje na američkom financijskom tržištu koje bi utjecale na Fed da promijeni politiku podizanja kamatnih stopa.

Trajat će godinama

Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajat će godinama, usporiti rast gospodarstva i povećati nezaposlenost. Doduše, novi podaci pokazali su da je tržište rada i dalje vrlo snažno, unatoč Fedovom povećanju kamata. Broj Amerikanaca koji su prošloga tjedna po prvi put tražili pomoć zbog nezaposlenosti pao je na najnižu razinu u pet mjeseci.

„U ovim okolnostima, dobra vijest s tržišta rada je loša vijest jer pokazuje da Fed mora proći još dug put. Ulagači se plaše da će nas Fed gurnuti u vrlo duboku recesiju, što će izazvati recesiju zarada. Stoga ulagači prodaju dionice”, objašnjava Phil Blancato, direktor u tvrtki Ladenburg Thalmann Asset Management. Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.