PRIDRUŽITE SE

znanost

Znanstvenici s Cambridgea uspjeli su pomladiti stanice kože

Konačni cilj je razviti tretmane za bolesti povezane sa starenjem kao što su dijabetes, bolesti srca i neurološki poremećaji.

Piše: Hina
10.04.2022. 10:01

Znanstvenici s Cambridgea uspjeli su pomladiti stanice kože 53-godišnjakinje tako da su one jednake stanicama kože 23-godišnjakinje i vjeruju da bi mogli učiniti isto s drugim tkivima u tijelu, prenio je BBC.

Konačni cilj je razviti tretmane za bolesti povezane sa starenjem kao što su dijabetes, bolesti srca i neurološki poremećaji. Tehnologija se temelji na tehnikama korištenim za stvaranje klonirane ovce Dolly prije više od 25 godina. Voditelj tima, profesor Wolf Reik s Instituta Babraham u Cambridgeu, rekao je za BBC News da se nada da bi se ta tehnika na kraju mogla upotrijebiti kako bi ljudi dulje ostali zdraviji kako budu starili.

"Sanjali smo o takvim stvarima. Mnoge česte bolesti pogoršavaju se s godinama i razmišljati o pomaganju ljudima na ovaj način je iznimno uzbudljivo", rekao je.

Profesor Reich je ipak naglasio da je pothvat, koji je objavljen u časopisu eLife, u vrlo ranoj fazi. Rekao je da je potrebno riješiti nekoliko znanstvenih problema prije nego što se preseli iz njegova laboratorija u kliničku primjenu. No, rekao je da je to što se prvi put pokazalo da je pomlađivanje stanica moguće ključni korak naprijed.

Ova tehnika potječe iz 1990-ih, kada su istraživači s Instituta Roslin nedaleko od Edinburgha razvili metodu pretvaranja odrasle stanice mliječne žlijezde uzete od ovce u embrij. To je dovelo do stvaranja klonirane ovce Dolly. Cilj Roslinova tima nije bio stvoriti klonove ovaca ili ljudi, već koristiti tehniku ​​za stvaranje takozvanih ljudskih embrijskih matičnih stanica. Oni su se nadali da se te stanice mogle pretvoriti u specifična tkiva, poput mišića, hrskavice i živčanih stanica kako bi zamijenile istrošene dijelove tijela.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.