PRIDRUŽITE SE

Bijela knjiga 2024.

Evo kako strani investitori gledaju na potencijal Hrvatske

Potreban  je novi, ambiciozno postavljen nacionalni razvojni cilj uz koji ćemo dostići 90 posto prosječne razine realnog dohotka po stanovniku EU - kaže Velimir Šonje. 

28.02.2024. 11:20

Skučeno tržište rada, obrazovanje koje nije prilagođeno gospodarstvu kako bi stvaralo visoku produktivnost te neučinkovita birokracija ključne su prepreke za daljnji razvoj Hrvatske, a time i znatnije privlačenje stranih investicija, poručuju iz Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj.

U svojoj najnovijoj Bijeloj knjizi 2024. ističu da predstojeće pristupanje Hrvatske OECD-u i vrhunac korištenja EU sredstava vraćaju poticanje značajnih privatnih investicija u središte pažnje, jer su strane investicije zamašnjak koji može osigurati dugoročan rast produktivnosti i konvergenciju životnog standarda prema prosjeku Europske unije.

- Hrvatskoj trebaju politike i mjere za unaprjeđenje poslovnog okruženja i privlačenje velikih investicija koje će povećati konkurentnost i produktivnost. Na temelju našeg poslovnog iskustva u Hrvatskoj i drugim državama, čvrsto vjerujemo da Hrvatska u doglednoj budućnosti može postati jedna od najatraktivnijih investicijskih destinacija - istaknuo je predsjednik Udruženja Burak Baykan.

Potreban je novi razvojni cilj

Ekonomski analitičar Velimir Šonje, urednik ovogodišnjeg izdanja Bijele knjige 2024., ističe pak, da iako je Hrvatska dovršila svoj put europskih integracija, još uvijek zaostajemo za drugim malim, otvorenim i razvijenijim europskim državama, od Slovenije i Češke do Danske i Irske. 

- Stoga nam je potreban novi, ambiciozno postavljen nacionalni razvojni cilj uz koji ćemo dostići 90 posto prosječne razine realnog dohotka po stanovniku EU. No, da bi se to postiglo, Hrvatska mora ući u elitnu skupinu 25 najprivlačnijih investicijskih destinacija na svijetu i zaslužiti kreditni rejting A+ do kraja ovog desetljeća - kaže Šonje. 

 Politike koje će osigurati takav ulagački okvir omogućit će povećanje investicija u industriju, poljoprivredu, energetiku, infrastrukturu i time ubrzanje gospodarskog rasta, a poduzeća u vlasništvu inozemnih ulagača u tome imaju važnu ulogu. Ona već sada, s udjelom u ukupnoj zaposlenosti od oko 20 posto, ostvaruju iznad proporcionalne doprinose svojim udjelima u investicijama i dodanoj vrijednosti iznad 30 postt te osobito u rastu izvoza oko 50 posto, pri čemu isplaćuju u prosjeku za toliko veće plaće od prosjeka svih značajnih hrvatskih poduzeća, navode iz Udruženja. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.