PRIDRUŽITE SE

Tržište rada

Evo što pokazuje najnovija analiza portala MojPosao o potražnji za radnom snagom

09.11.2023. 10:48

Analiza tržišta rada u Hrvatskoj pokazuje kako je u prva tri kvartala ove godine objavljeno više od 250.000 oglasa za posao, što predstavlja rast od 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a samo u trećem kvartalu je objavljeno više od 73.700 natječaja za posao ili 2,6 posto više nego lani, objavio je portal MojPosao.net. 

Najveći rast broja oglasa u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal zamjećen je u kategorijama: Farmaceutika i biotehnologija, Sigurnost i zaštita te Zdravstvo i socijalni rad, a najveći pad zamjetan je u sektoru Ljudskih resursa i IT-a, navode s tog portala. Trend pada broja oglasa za pozicije u IT sektoru prisutan je i na MojPosao, međutim u nešto manjoj mjeri nego što je to slučaj na cjelokupnom tržištu, ističu s tog portala. 

Pad ukupnog broja objavljenih natječaja za posao pronalaze i u sektoru Turizma, s time da je taj pad izraženiji na cjelokupnom tržištu nego na MojPosao, dok potražnja za radom u Prodaji, odnosno Trgovini, stagnira (cjelokupno tržište) ili blago raste (MojPosao). 

Kad je riječ o sektoru Graditeljstva, geodezije i geologije, promatrano iz perspektive ostatka tržišta, zabilježen je blagi pad potražnje za radnom snagom, dok je u istom razdoblju na MojPosao platformama ostvaren rast.

Najtraženija zanimanja u trećem kvartalu: prodavač (trgovac), skladištar, konobar (barmen), vozač, radnik u proizvodnji te kuhar. Nadalje, više od polovine objavljenih oglasa za posao odnosilo se na rad u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (55%), pokazuje analiza. 

Do kraja rujna izdano 133 tisuće dozvola stranim radnicima

- U prvih devet mjeseci ove godine, u našoj zemlji je izdano 133 tisuća radnih dozvola stranim radnicima, što predstavlja značajan rast u odnosu na prethodnu godinu, kada su tijekom cijele 2022. izdane 124 tisuće dozvola - ističe Igor Žonja, direktor Alma Career regije jug i predsjednik uprave portala MojPosao.

Dodaje da većina tih radnika pronalazi zaposlenje upravo u sektorima turizma i građevine, ali i prodaje. Napominje kako pored radnika iz susjednih zemalja, najveći broj stranih radnika dolazi iz dalekih zemalja poput Nepala, Indije, Filipina i Bangladeša, pri čijem zapošljavanju posreduju agencije za uvoz stranih radnika.

 - Nažalost, proces zapošljavanja stranih radnika i dalje se odvija stihijski. Kako bismo zaustavili iseljavanje naših građana i potaknuli one koji su već otišli da se vrate, nužno je unaprijediti sustav upravljanja unutar naše države. S obzirom na to da Hrvatsku sve više naseljavaju ljudi različitih kultura i vjera, također je važno pružiti podršku njihovoj integraciji u naše društvo - zaključuje Žonja.
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.