PRIDRUŽITE SE

budućnost eu elektrana

Hrvatska i Španjolska započinju fuzijski projekt

Kako bi 2035. počela gradnja elektrane u kojoj će se struja proizvoditi uz pomoć fuzije,  Hrvatska i Španjolska će ispitivati materijale od kojih bi trebalo u budućnosti napraviti fuzijske reaktore.

17.03.2022. 10:36

Hrvatski i španjolski znanstvenici će za dva do tri tjedna krenuti sa zajedničkim ispitivanjem materijala nužnih za gradnju buduće EU elektrane u kojoj će se struja proizvoditi pomoću procesa fuzije.

Hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i njegova španjolska kolegica Diana Morant potpisali su u srijedu u Madridu sporazum kojim je projekt DONES (Demo Oriented Neutron Source) dobio zeleno svjetlo.

Europska unija želi izgraditi prvu demonstracijsku elektranu u kojoj će se struja proizvoditi uz pomoć fuzije, spajanja dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa golema energija. Današnji materijali uobičajeni u gradnji elektrana ne mogu podnijeti tako visoke temperature i zračenja. Da bi 2035. počela gradnja takve elektrane (DEMO) prvo je potrebno doći do materijala za njenu gradnju.

"Hrvatska i Španjolska će ispitivati materijale od kojih bi trebalo u budućnosti napraviti fuzijske reaktore, ajmo reći kontejnere, jer se radi o zračenjima velikog intenziteta. To je slično fizikalnim zbivanjima koja se događaju u suncu", rekao je Fuchs za Hinu. Ispitivanje će se provoditi tako da će postrojenje biti izgrađeno u južnom španjolskom gradu Granadi, dok će s tamošnjim znanstvenicima surađivati znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

"Dogovorili smo se da će DONES dobiti onaj čija lokacija bude ocijenjena kao bolja, dok će onaj drugi biti njegov strateški partner s rezervnom lokacijom", objasnio je ranije Tonči Tadić, voditelj hrvatske fuzijske istraživačke jedinice na Institutu Ruđer Bošković (IRB).  Lokacija u Granadi bila je spremnija za primjenu te joj je dana prednost, a Hrvatska je spremna s rezervnom lokacijom u Moslavini, rekao je i dodao da će ovako "uređaj graditi zajedničkim snagama dvaju vodećih instituta - IRB-a i CIEMAT-a".

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.