PRIDRUŽITE SE

Mirovinski fondovi

"Izazov promjene": Obvezni mirovinski fondovi značajni čimbenici razvoja

Obvezni mirovinski fondovi,  s 2,1 milijun članova i imovinom od 132 milijarde kuna, značajni su čimbenici razvoja gospodarstva, istaknuto je u četvrtak na konferenciji "Izazov promjene" u organizaciji Zagrebačke burze i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društva.

Piše: Hina
13.10.2022. 13:37

Ta konferencija danas i sutra održava se u Dubrovniku, okupivši predstavnike financijske zajednice u Hrvatskoj i regiji, odnosno više od 450 domaćih i stranih stručnjaka. 

"Od mirovinskih fondova očekuju se brojni pozitivni aspekti za građane i državu. Vjerujemo da će drugi mirovinski stup pridonijeti većim mirovinama za buduće generacije, a utjecat će i na smanjenje javnog duga jer će značajan broj umirovljenika mirovine primati iz kapitaliziranog mirovinskog sustava", istaknuo je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić na otvorenju konferencije. 

Dodao je kako je u kontekstu nepovoljnih demografskih trendova ključan daljnji rast i razvoj trostrukog mirovinskog sustava (prvi stup generacijske solidarnosti, drugi stup obvezno mirovinsko osiguranje i treći stup dobrovoljno mirovinsko osiguranje).

"Jedino se kombiniranim sustavom može osigurati dugoročno održiv sustav s primjerenom razinom mirovina. Zato smo 2019. mijenjali zakonodavni okvir. Uz to smo unaprijedili sustav kapitalizirane štednje i stvorili mogućnost za veća ulaganja", izjavio je Piletić i naglasio kako je Vlada RH kroz nastavak mirovinske reforme napravila značajan korak i u prvom stupu, omogućujući, uz osobnu, i korištenje dijela obiteljske mirovine.

Državni tajnik Ministarstva financija Stjepan Čuraj smatra kako je za budućnost ključna financijska pismenost građana.

"Prevencija, a ne sanacija. Želimo na tome više raditi, i kroz kurikularni sustav i primijenjenu matematiku, te objasniti građanima kako najbolje uložiti svoja sredstva i sebi osiguraju bolje mirovine", rekao je Čuraj, dodajući kako u tome ulogu imaju i predstavnici financijske industrije.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović poručio je kako su u 20 godina mirovinski fondovi i osiguravajuća društva postali središnje mjesto prijenosa znanja i motivacije za dalje.

"Tvrtke su to prepoznale uvrštenjem svojih dionica na Zagrebačku burzu. Bitan cilj EU je 'zelena tranzicija', a korporativno upravljanje je iznimno bitno u radu na transparentnosti procesa. Vjerujem da smo na dobrom putu da još bolje s time nastavimo. U ministarstvu imate partnera za javni dijalog i podršku", izjavio je Bujanović.

Predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava Kristijan Buk rekao je kako su 20 godina od mirovinske reforme od 130 milijardi kuna pod upravljanjem mirovinski fondovi za svoje članove zaradili 40 milijardi kuna.

"Kada smo počeli s reformom, ideja je bila zaraditi neki postotak iznad prosječne stope inflacije, a danas je 2,5 do 3 posto veći od toga. Naš prinos je nešto veći od 5 posto", istaknuo je Buk i dodao kako je ispunjen i drugi cilj, biti najveći i najbolji institucionalni investitor u Hrvatskoj.

Sudionici konferencije "Izazov promjene" raspravljat će i o globalnim i europskim ekonomskim i tržišnim kretanjima, kao i trendovima u Hrvatskoj, kako na tržištu kapitala, tako i u upravljanju imovinom fondova. Teme ovogodišnje konferencije su primjerice i tržište kapitala ususret (energetski) neizvjesne zime, otpornost i oporavak - krize i tržište kapitala i sl.  

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.