PRIDRUŽITE SE

moguća stabilizacija rublja

Rusija najavljuje prodaju plina u rubljima

Nametanjem obaveze kupcima u EU da plin plaćaju u rubljima stvara se potražnja za ruskom valutom na međunarodnim tržištima. Analitičar Deuber (RBI) preispituje koliko duboke, s obzirom na ovaj potez, mogu biti sankcije ruskoj središnjoj banci.

Piše: Hina/a.t.
24.03.2022. 11:38

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je kazao da će početi prodavati plin "neprijateljskim" zemljama u rubljima, nakon što je, kako je rekao, zamrzavanje ruske imovine od strane niza zemalja Zapada uništilo povjerenje Moskve, no ispoštovat će ranije potpisane ugovore.

Rusija je sastavila popis "neprijateljskih" zemalja koji se prvenstveno odnosi na zemlje koje su Moskvi uvele sankcije. Riječ je o EU-u, SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Japanu, Norveškoj, Singapuru, Južnoj Koreji, Švicarskoj i Ukrajini.

Njemačka koja je iznimno ovisna o ruskom plinu koji čini 55 posto njezina uvoza plina, u srijedu je to kritizirala. Takav zahtjev "znači raskid ugovora", rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck na tiskovnoj konferenciji u Berlinu. 

Unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu, ruski plin i dalje stiže u EU koji odbija uvesti embargo, kao što su učinile Sjedinjene Države i Velika Britanija. Berlin ipak želi brzo smanjiti svoju ovisnost tražeći druge opskrbljivače.

Njemačka vlada će u tu svrhu ubrzati gradnju LNG terminala radi uvoza ukapljenog plina. Nedavno je potpisala ugovor s Katarom, velikim izvoznikom LNG-a, o "dugoročnoj opskrbi", u prigodi Habeckova posjeta toj zemlji Perzijskog zaljeva proteklog vikenda.

Izvršni direktor Alfred Stein u četvrtak je izjavio da će austrijska naftna i plinska grupa OMV ruski plin i dalje, "naravno", plaćati u eurima. "Takva je osnova našeg ugovora, ne bih ni smio postupiti drugačije", izjavio je šef austrijske tvrtke u intervjuu za televiziju Puls24, prema transkriptu koji je objavljen prije emitiranja u srijedu navečer, ističe novinska agencija APA.

Ruski predsjednik povukao je, gledano iz ruske perspektive, "zanimljiv šahovski potez", prisiljavajući Zapad da se i dalje bavi ruskom valutom, izjavio je za austrijsku novinsku agenciju analitičar Raiffeisen Bank Internationala (RBI) Gunter Deuber.

Rusija nametanjem obaveze kupcima u EU da plin plaćaju u rubljima stvara potražnju za ruskom valutom na međunarodnim tržištima, koja će stabilizirati rubalj i na srednji rok, smatra analitičar RBI-ja. To znači da će EU morati kupovati rublje, želi li nabavljati ruski plin, a time se postavlja i pitanje koliko duboke mogu biti sankcije ruskoj središnjoj banci, budući da su za trgovinu valutama potrebni kanali plaćanja i mogućnosti razmjene, upozorava Deuber.

To znači da Zapad sada ipak ne može potpuno izolirati Rusiju, drži analitičar austrijske banke.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.