PRIDRUŽITE SE

posljedice sankcija

Srbiji od sredine svibnja Janaf obustavlja transport nafte

Iz Janafa navode da je sankcijama Rusiji obuhvaćen ugovor sklopljen s kompanijom NIS a.d. koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gazprom Nefta s 56,15 posto dionica, dok Republika Srbija ima 29,87 posto dionica, a mali dioničari 13,98 posto dionica. 

Piše: Hina/a.t.
30.03.2022. 09:11

Jadranski naftovod (Janaf) u utorak je izvijestio da je sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvaćen ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS te se, ako ne dođe do promjena, taj ugovor neće moći dalje realizirati od sredine svibnja ove godine pa sve dok sankcije budu na snazi. 

"Jadranski naftovod ne posluje direktno na ruskom tržištu, ali je Uredbom Vijeća (EU) 2022/428 od 15. ožujka 2022. godine o izmjeni Uredbe (EU) br. 833/2014 o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini obuhvaćen Ugovor o transportu sirove nafte koji je Janaf d.d. sklopio s kompanijom NIS a.d. za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine", naveli su iz Janafa u obavijesti o utjecaju rusko-ukrajinske krize koja je objavljena putem Zagrebačke burze. 

Ako se stanje ne promjeni, kako navode, sklopljeni ugovor neće se moći dalje realizirati od 15. svibnja 2022.

Inače, Janaf je polovicom siječnja 2022. objavio da je s NIS-om sklopio ugovor o transportu sirove nafte u ovoj godini.  NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gazprom Nefta, koji drži 56,15 posto dionica, dok Republika Srbija ima 29,87 posto dionica, a mali dioničari 13,98 posto dionica. 

Europska unija je sredinom ožujka formalno potvrdila četvrti paket sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu svih transakcija s određenim državnim poduzećima, pri čemu je na popisu objavljenom u službenom glasilu EU-a među desetak državnih poduzeća naveden i Gazprom Neft. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.