PRIDRUŽITE SE

statistika un-a

Što je jeftinije, a što skuplje? Cijene hrane pale treći mjesec zaredom

Najviše su u prošlom mjesecu pojeftinila biljna ulja, za 7,6 posto u odnosu na svibanj, utvrdio je FAO, ukazujući na pojeftinjenje palminog ulja zbog većeg indonezijskog izvoza.

Piše: Hina/m.a.m.
10.07.2022. 09:20

Cijene hrane pale su u lipnju, treći mjesec zaredom, odražavajući pojeftinjenje biljnih ulja, žitarica i šećera, ali  su još uvijek gotovo za četvrtinu više nego na početku ljeta 2021. godine, izvijestila je u petak agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks koji mjeri kretanje cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u lipnju za 2,3 posto u odnosu na svibanj, na prosječna 154,2 boda. Ipak, u odnosu na prošlogodišnji lipanj cijene su više za 23,1 posto.

  • Biljna ulja - Najviše su u prošlom mjesecu pojeftinila biljna ulja, za 7,6 posto u odnosu na svibanj, utvrdio je FAO, ukazujući na pojeftinjenje palminog ulja zbog većeg indonezijskog izvoza. Pale su i cijene suncokretovog i sojinog ulja, zbog smanjene potražnje povezane s krizom životnog standarda.
  • Žitarice - Znatno su u lipnju smanjene i cijene žitarica, za 4,1 posto u odnosu na svibanj, budući da je na tržište plasiran novi urod sa sjeverne hemisfere. Uteg cijenama bilo je i poboljšano stanje zasijanih žitarica u velikim proizvođačima i podignuta prognoza uroda u Rusiji.
  • Pšenica - Cijena pšenice pala je 5,7 posto, ali je u odnosu na prošlogodišnji lipanj još uvijek viša za 48,5 posto. Pojeftinio je i kukuruz, za 3,5 posto, zahvaljujući većem izvozu iz Argentine i Brazila i poboljšanom stanju nasada u SAD-u. Riža je, s druge strane, poskupjela, zbog snažne potražnje i smanjene ponude.
  • Šećer - Cijene šećera pale su 2,6 posto, pritisnute slabljenje  brazilskog reala prema američkom dolaru i nižim cijenama etanola koje su brazilske proizvođače potaknule na veću proizvodnju.
  • Mlijeko i mliječni proizvodi - Mlijeko i mliječni proizvodi poskupjeli su pak 4,1 posto, zbog toplinskog vala na početku ljeta koji je dodatno smanjio ionako nisku proizvodnju mlijeka u Europi i velike uvozne potražnje za sirom i mlijekom u prahu.
  • Meso - FAO-v indeks cijena mesa porastao je za 1,7 posto u odnosu na svibanj, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada FAO objavljuje izvješća, potaknut poskupljenjem peradi zbog smanjene opskrbe u uvjetima rata u Ukrajini i ptičje gripe na sjevernoj polutci.
Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.